Truskawkowe oczko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto na wspomnienie lata :) w 100 % truskawkowe :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Tortownica (25x25cm)

    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa:
    600 g mrożonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    Oczka:
    duża paczka okrągłych biszkoptów
    dżem truskawkowy

    Pianka:
    1/2 l śmietany kremówki 30 %
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowe oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie dodawać żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
  • 2. Masa truskawkowa: Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Do truskawek dodać 3/4 szklanki wody i całość zagotować. Jak truskawki się zagotują wówczas zdjąć z ognia i wsypać suche galaretki. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i odstawić do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą masę wylać na ciasto.
  • Układanie oczek :) 3. Oczka: po 2 biszkopty łączyć ze sobą dżemem truskawkowym. Tak przygotowane oczka ułożyć w równych rzędach na truskawkach i odstawić do stężenia do lodówki.
  • 4. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch dowolnie udekorować (np. wiórkami czekolady).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować