Truskawkowe oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie dodawać żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
2.Masa truskawkowa: Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Do truskawek dodać 3/4 szklanki wody i całość zagotować. Jak truskawki się zagotują wówczas zdjąć z ognia i wsypać suche galaretki. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i odstawić do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą masę wylać na ciasto.
3.Oczka: po 2 biszkopty łączyć ze sobą dżemem truskawkowym. Tak przygotowane oczka ułożyć w równych rzędach na truskawkach i odstawić do stężenia do lodówki.
4.Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch dowolnie udekorować (np. wiórkami czekolady).
Komentarze