Lody warstwowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Warto te lody przygotować dla radości, jaką sprawimy każdemu dziecku podając je. Nie mają w składzie niczego, czego nie chcielibyśmy, aby jadły nasze maluchy.

  • 30 min

Składniki:

  • truskawki 600 g
    sok z cytryny 1 łyżka
    śmietana kremówka 250 g
    czekolada biała 100 g
    cukier puder 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Lody domowe

Lody warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć. Pół kilograma truskawek przełożyć do dzbanka blendera, bardzo dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru i sokiem cytrynowym. Gotowy mus wstawić do lodówki.
    Pozostałe 100 g truskawek drobno pokroić.
    Na drobnych oczkach tarki zetrzeć czekoladę.
  • 2. Bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
  • 3. Z przygotowanego wcześniej musu truskawkowego odlać ½ szklanki i ponownie włożyć do lodówki.
  • 4. Pozostały mus wymieszać z połową masy śmietanowo – czekoladowej, dodać wcześniej drobno pokrojone truskawki i wymieszać. Powstałą masę przełożyć do foremek na lody i wstawić do zamrażarki. Drugą połowę masy śmietanowo-czekoladowej schować do lodówki.
  • 5. Gdy pierwsza warstwa lodów będzie zamarznięta, należy rozlać do foremek mus truskawkowy. Włożyć patyczki w lody i wstawić do zamrażarki.
  • 6. Gdy druga warstwa lodów zamarznie rozlać pozostałą masę śmietanowo-czekoladową i ponownie wstawić do zamrażarki.

Porady

*jeśli nie mamy foremek do lodów, możemy użyć plastikowych pojemników po jogurtach lub serkach, albo zamrozić w jednym dużym pojemniku. **czas przygotowania nie uwzględnia czasu przeznaczonego na zamrażanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować