Truskawkowe ciasto na zimno

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Doskonały i lekki deser na lato

  • 4 godz.

Składniki:

  • masa mleczna;
    250 ml mleka
    250 ml śmietany 18% (czasem zastępuję ją jogurtem naturalnym)
    łyżka żelatyny
    łyżeczka cukru z prawdziwą laską wanilii
    2 łyżki cukru

    masa truskawkowa;
    galaretka truskawkowa
    ok. 50 dag truskawek ( potrzebne jest 500 ml zmiksowanych truskawek)

    oraz galaretka zielona i czerwona

    biszkopty lub herbatniki (można też upiec biszkoptowy spód)

Truskawkowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zieloną i czerwoną galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wody (każdą oddzielnie) i zostawiam do zastygnięcia. Można to zrobić poprzedniego dnia. Kroję w kostkę.

    Foremkę 10cmx20cm wykładam folią spożywczą. Mleko mieszam z cukrami i żelatyną. odstawiam na 10 minut i gotuję. Studzę, Kiedy mleko ostygnie mieszam ze śmietaną i dodaję pokrojoną w kostkę galaretkę . Masę mieszam i przelewam do formy. Odstawiam do lodówki.

    Truskawkową galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i studzę. Truskawki miksuję w blenderze na mus. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaję do musu i mieszam. Masę wylewam na mleczną warstwę deseru i na górze układam biszkopt, albo biszkopty czy herbatniki. Wstawiam ponownie do lodówki, aż masa truskakowa zastygnie.

    Deser przekładam do góry nogami na talerz i podaję.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy