masa mleczna;
250 ml mleka
250 ml śmietany 18% (czasem zastępuję ją jogurtem naturalnym)
łyżka żelatyny
łyżeczka cukru z prawdziwą laską wanilii
2 łyżki cukru
masa truskawkowa;
galaretka truskawkowa
ok. 50 dag truskawek ( potrzebne jest 500 ml zmiksowanych truskawek)
oraz galaretka zielona i czerwona
biszkopty lub herbatniki (można też upiec biszkoptowy spód)
Truskawkowe ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zieloną i czerwoną galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wody (każdą oddzielnie) i zostawiam do zastygnięcia. Można to zrobić poprzedniego dnia. Kroję w kostkę.
Foremkę 10cmx20cm wykładam folią spożywczą. Mleko mieszam z cukrami i żelatyną. odstawiam na 10 minut i gotuję. Studzę, Kiedy mleko ostygnie mieszam ze śmietaną i dodaję pokrojoną w kostkę galaretkę . Masę mieszam i przelewam do formy. Odstawiam do lodówki.
Truskawkową galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i studzę. Truskawki miksuję w blenderze na mus. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaję do musu i mieszam. Masę wylewam na mleczną warstwę deseru i na górze układam biszkopt, albo biszkopty czy herbatniki. Wstawiam ponownie do lodówki, aż masa truskakowa zastygnie.
Deser przekładam do góry nogami na talerz i podaję.
Komentarze