Najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory jadłam,myślę,że to za sprawą maślanki,którą pierwszy raz dodałam do ciasta.Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku.Wprost nie można mu się oprzeć.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mąki tortowej
100 ml oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszki do pieczenia
około 50 dag truskawek
kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy olej i maślankę,chwilę ucieramy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie ucieramy.
2.Truskawki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie przekrawamy na pół.Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 21 cm x 35 cm.Na ciasto układamy truskawki.
3.Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie kruszonkę wykładamy na truskawki.
4.Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180stopni.Studzimy w formie,wyjmujemy i podajemy.
Komentarze