Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory jadłam,myślę,że to za sprawą maślanki,którą pierwszy raz dodałam do ciasta.Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku.Wprost nie można mu się oprzeć.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    100 ml oleju
    1 szklanka maślanki
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszki do pieczenia
    około 50 dag truskawek

    kruszonka:
    20 dag mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    10 dag cukru
    3 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy olej i maślankę,chwilę ucieramy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie ucieramy.
  • Ciasto i truskawki w blaszce. 2. Truskawki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie przekrawamy na pół.Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 21 cm x 35 cm.Na ciasto układamy truskawki.
  • Z kruszonką. 3. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie kruszonkę wykładamy na truskawki.
  • Upieczone. 4. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180stopni.Studzimy w formie,wyjmujemy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować