Truskawkowe zaskoczenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto przygotowujemy podobnie jak biszkopt. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier puder i po jednym żółtku. Powoli wlewamy mleko, ciągle ubijając, stopniowo dosypujemy mąkę. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Odstawiamy ciasto na kilka minut.
2.W tym czasie formę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok 15 minut. Powinno trochę urosnąć i delikatnie przyrumienić się.
3.Do miski wkładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier puder oraz waniliowy. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Nakładamy serową masę na upieczony, jeszcze ciepły, naleśnik oraz pokrojone w drobną kostkę truskawki. Zawijamy w roladę i zostawiamy na chwilę. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Komentarze