Ciasto idealne na upały, choć ja przygotowałam zimową porą.
3 godz.
Składniki:
15 sztuk jasnych herbatników typu petitki
600 ml śmietanki kremówki 30%
3 opakowania galaretki truskawkowej
300 ml gorącej wody
120 gr okrągłych biszkoptów
mus truskawkowy:
1kg truskawek (około 900 ml musu) mogą być mrozone
2 opakowania galaretki truskawkowej
1 kopiasta łyżeczka żelatyny
krem śmietanowy:
400 ml śmietanki kremowej 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 kopiaste łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
dodatkowo:
16 sztuk herbatników w czekoladzie lub kakaowych
Ciasto truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 galaretki rozpuszczamy dokładnie w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowe.
Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wykładamy herbatnikami.
Schłodzoną śmietankę (600ml) ubijamy na sztywno, małym strumyczkiem wlewamy przestudzoną galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Masę przekładamy na herbatniki i delikatnie wyrównujemy powierzchnię starając się nie przesuwać herbatników na spodzie.
Blaszkę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia masy.
2.Następnie układamy okrągłe biszkopty, lekko dociskając je do masy.
3.Mus truskawkowy:owoce szypułkujemy, ucieramy na mus. Przecier wlewamy do rondla i podgrzewamy do niemalże zagotowania.
Wsypujemy galaretki i łyżeczkę żelatyny, intensywnie mieszamy by się rozpuściły.
Mus odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
4.Krem śmietanowy :
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i krótko miksujemy do połączenia składników.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Krem wykładamy na stężały mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
5.Kiedy krem uzyska gęstą konsystencję układamy na nim czekoladowe herbatniki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Porady
truskawki miksuje przelewam do słoików(900ml),zakręcam i mrożę. Przechowuje tak przez całą zimę.
Komentarze