Truskawkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Do miski wlać białka po oddzieleniu od żółtek.
Ubijać a po chwili dodać obydwa cukry i ubić pianę na sztywno.
Następnie gdy cukier się rozpuści dodać żółtka, połączyć je z białkami a następnie przez sitko przesiać do miski mąki i proszek do pieczenia.
Na najniższych obrotach lub za pomocą łopatki wymieszać ciasto i przełożyć je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 30 minut i upieczony biszkopt wyjąc z formy, odkleić papier i biszkopt wystudzić na kratce.
Gdy będzie zimny przekroić na dwa blaty.
2.Masa truskawkowa :
Truskawki wrzucić do szerokiego rondla i rozmrozić.
Większe jeszcze lekko zmrożone przekroić na połówki.
Włączyć ogień pod rondlem i podgrzewać, wlać wodę i dalej podgrzewać aż truskawki się zagotują.
Chwilę gotować, wyłączyć ogień i wsypać galaretki po czym dokładnie wymieszać.
Masę truskawkową zostawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszając.
Gdy masa jest gęsta ale nie ścięta do końca przystąpić do przełożenia ciasta.
3.Przełożenie :
Jeden blat biszkoptowy ułożyć na papierze z pieczenia włożonym do formy.
Nasączyć biszkopt ulubionym płynem lub ponczem ( u mnie herbatka granulowana truskawkowa ), na biszkopt wyłożyć masę truskawkową.
Rozprowadzić ją po powierzchni biszkopta, przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć.
Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cienką warstwą rozsmarować na cieście aby śmietana lepiej się trzymała i pozostałą śmietaną za pomocą dekoratora lu szprycy udekorować całą górę ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się związało.
Komentarze