puszysta lekka pianka o smaku truskawek z chrupiącymi pistacjami
2 godz.
Składniki:
truskawki świeże 1 kg plus dodatkowo około 300 gr
galaretka truskawkowa 3 sztuki
śmietana 30 % 300 ml.
jogurt grecki 300 gr
pistacje 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
krakersy
Truskawkowa pianka z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczam w 1/2 l.wody.schładzam
1 galaretkę rozpuszczam według przepisu.schładzam jak jest tężejąca ubijam na puch( piankę) dodaję do niej zmiksowane truskawki( 1/2 kg) i schładzam.Do misy robota przekładam jogurt grecki dodaję cukier puder i mieszam ,śmietanę ubijam na sztywno.dodaję do jogurtu.Truskawki 1/2 kg. miksuję ,dodaję do śmietany i delikatnie mieszam następnie wlewam 2 zimne galaretki.przygotować naczynie ja użyłam keksówki którą wyłożyłam folią spożywczą, na dno układam pasek połówek truskawek, zalewam masą i wstawiam do lodówki jak stężeje ( około 1 godz.) wlewam piankę z truskawkami ,układam pokrojone truskawki i krakersy.Keksówkę wkładam na 4 godz. do lodówki.
Po schłodzeniu wyjmuję(obracam ) ,posypuję pistacjami.
Komentarze