Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, dlatego nie ma na co czekać tylko korzystać i uprzyjemniać sobie chwile takimi smakołykami. Deser pyszny i prosty w wykonaniu.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu b:
ok 600g truskawek
250 g serka mascarpone
2 jajka
Składnik podstawowy dodatkowy:
ok 200 g dowolnych herbatników
Składniki robocze:
cukier puder ( ok 3-4 łyżeczki wg upodobań)
szczypta soli
Do dekoracji:
listki mięty, płatki migdałowe, wiórka czekoladowe
Truskawkowa chwila zapomnienia - deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 1-2 łyżkami cukru i serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać pianę do masy i całość delikatnie wymieszać łyżką.
2.Herbatniki pokruszyć ( włożyć do woreczka i kruszyć uderzając tłuczkiem do mięsa).
3.Truskawki umyć i usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować za pomocą blendera ( dosładzając do smaku). Resztę truskawek pokroić w plasterki.
4.Deser układać w pucharkach warstwami ( herbatniki, masa, mus truskawkowy i po kilka plasterków truskawek, masa, plasterki truskawek).
Całość udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi oraz listami mięty. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Komentarze