Ciasto truskawkowa chmurka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystki składniki zagniatamy i chłodzimy przez pół godziny.
Formę 26×26 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Rozkładamy ciasto na spodzie i kłujemy widelcem.
Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Owoce kroimy w plastry i wykładamy nimi wystudzone ciasto.Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki będzie znacznie szybciej.Zimną kremówkę ubijamy dopiero wtedy gdy galaretka całkowicie stężeje.
Do ubitej smietany dodajemy serek i cukier nasad miksując żeby nie było grudek.
Wykładamy na galaretkę,wygładzamy wierzch.Na pergaminie musimy odrysować wielkość formy w której upiekliśmy spód.
Białka ubijamy na sztywno.Pianę utrwalamy cukrem,dodajemy go po jednej łyżce.Cukier musi się rozpuścić.Na sam koniec dodać mąkę i wymieszać.
Na szablonie wyłożyć bezę,posypać migdałami.
Piec 1h w 140 stopniach.
Upieczoną i wystudzoną bezę przełożyć na śmietanę.
Komentarze