Ciasto Truskawkowa chmurka z bezą

4.5 (148 ocen)

  • 4 godz.

Cudowny deser,najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam.Fantastyczne połączenie truskawek,bitej śmietany,puszystej bezy i chrupiące migdały miebo w gębie :-)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 żółtka,
    30g cukru pudru,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia,
    pół opakowania cukru waniliowego,
    150g mąki pszennej,
    100g masła

    Galaretka z truskawkami:
    600g truskawek,
    3 galaretki truskawkowe,
    3 szklanki gorącej wody

    Krem śmietanowy:
    600 ml kremowki,
    opakowanie serka mascarpone,
    cukier waniliowy

    Beza:
    6 białek,
    300g cukru,
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    garść migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Beza

Ciasto truskawkowa chmurka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystki składniki zagniatamy i chłodzimy przez pół godziny.
    Formę 26×26 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Rozkładamy ciasto na spodzie i kłujemy widelcem.
    Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Owoce kroimy w plastry i wykładamy nimi wystudzone ciasto.Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki będzie znacznie szybciej.Zimną kremówkę ubijamy dopiero wtedy gdy galaretka całkowicie stężeje.
    Do ubitej smietany dodajemy serek i cukier nasad miksując żeby nie było grudek.
    Wykładamy na galaretkę,wygładzamy wierzch.Na pergaminie musimy odrysować wielkość formy w której upiekliśmy spód.
    Białka ubijamy na sztywno.Pianę utrwalamy cukrem,dodajemy go po jednej łyżce.Cukier musi się rozpuścić.Na sam koniec dodać mąkę i wymieszać.

    Na szablonie wyłożyć bezę,posypać migdałami.
    Piec 1h w 140 stopniach.

    Upieczoną i wystudzoną bezę przełożyć na śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować