Truskawkowa chmurka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

sama skomponowałam ten przepis, jako że uwielbiam desery owocowe o lekkiej konsystencji, niewymagające pieczenia. Przepis jest iealny na lato, orzeźwiający i delikatny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa truskawkowa:

    500 g truskawek (mogą być świeże lub mrożone)
    sok z połowy cytryny
    1/3 szklanki cukru
    4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
    330 ml śmietany kremówki 36%

    Spód czekoladowy:

    200 g pokruszonych sucharków
    200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
    1/3 kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód czekoladowy:
    Masło roztopić w rondelku. Sucharki rozkruszyć dokładnie. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce za pomocą łyżki i wyłożyć na tortownicę o średnicy 24 cm. dokładnie ubić do dna blaszki za pomocą łyżki.
  • 2. Masa truskawkowa:
    W garnku umieścić truskawki, sok z cytryny, cukier. Podgrzewaj, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na mus.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na kilka minut. Podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofali by dokładnie się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do podgrzanego musu, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Łyżka po łyżce, dodawać do niej do wystudzony mus,delikatnie mieszając.
  • 3. Gotową masę truskawkową przelać do formy, na spód czekoladowy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Porady

dobrze żeby wjąć ciasto z lodówki pół gdziny przed pokrojeniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować