Truskawkowa ambrozja

0 (0 ocen)

Kolorowe, orzeźwiające, pyszne ciasto.

Składniki:

  • 2 paczki biszkoptów
    1 galaretka żółta
    1 galaretka czerwona
    ok. 0,5 kg truskawek

    krem:

    1 kostka masła
    5 żółtek
    3/4 szklanki cukru pudru
    300 ml mleka
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa ambrozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy, wlać gorące mleko. Postawić garnek na gazie i stale mieszając doprowadzić masę do zagotowania. Uwaga łatwo się przypala! wystudzić. Masło utrzeć i dodać do niego zimny budyń, ubić, aż powstanie gładki krem. Krem podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao.
    Galaretki rozpuścić w 350 ml wody , każdą osobno oczywiście.
    Biszkopty moczyć w żółtej, wystudzonej galaretce, układać na dnie tortownicy. Na to wyłożyć masę budyniową, kolejna warstwa biszkoptów, dalej ciemny krem i na to znów biszkopty. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać czerwoną galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Porady

Przepis na tortownice o średnicy 23 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować