Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sernik na zimno puszysty jak ptasie mleczko a może nawet bardziej, mocno owocowy, z przewagą truskawek smakuje nieziemsko :) zapewniam, że każdego zadowoli :)

Składniki:

  • masa serowa:
    •3 serki waniliowe po 250 g każdy (u mnie firmy Maćkowy)
    •5 jajek + 2/3 szklanki cukru kryształu drobnego
    •35 g zelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody
    •masa truskawkowa:
    •700 g truskawek + ok. 1/3 szklanki cukru w zależności od słodkości truskawek
    •2 galareki truskawkowe rozpuszczone w 250 ml. gorącej wody
    •masa z kiwi:
    •5 szt kiwi + 3 łyżki wody
    •1 galaretka o smaku kiwi
    •dodatkowo na wierzch sernika:
    •400 g truskawek pokrojonych w plasterki (polecam krajalnicę do jajek)
    •kilka większych truskawek pokrojonych w kostkę
    •1/2 galaretki truskawkowej rozprowadzonej w 200 ml. do polania wierzchu sernika
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek, jeśli białko będzie trochę ścięte to nic nie szkodzi, nie przeszkadza to w ubiciu piany z nich.
    Żółtka razem z cukrem utrzeć na puszysty kogel - mogel, dodać serki waniliowe i delikatnie wymieszać, później ubitą na sztywno pianę z białek, na koniec wlewać porcjami rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, zalecam aby ją najpierw zahartować dodając łyżkę masy serowej, unikniemy wtedy efektu farfocli żelatynowych.

    Masę serową podzielić najpierw na pół, do jednej wkroić truskawki pokrojone w kostkę i całość wylać na dno tortownicy lub specjalnej obręczy.

    Masa truskawkowa:
    Galaretki truskawkowe rozprowadzić dokładnie w gorącej wodzie, wystudzić, truskawki umyć, odszypułkować i razem z cukrem zblendować, dodając pod koniec przestudzone galaretki i całość lekko schłodzić, podzielić na dwie części.
    Jedną wylejemy na pierwszą warstwę serową, a drugą wymieszamy z 1/2 częścią serka który nam pozostał. W tym momencie mamy trzy warstwy sernika.
  • 2. Masa z kiwi:
    Kiwi obrać, pokroić w kostkę, dodać na początek 3 łyżki wody całość pogotować na małym ogniu 5 minut, dopełnić gorącą wodą tak aby było 450 ml, wsypać suchą galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia, po czym przestudzić i zblendować. Do gotowego musu dodać ostatnią część masy serowej i po wymieszaniu wyłożyć na wierzch sernika.

    Po schłodzeniu udekorować plastrami truskawek.
  • 3. Można dodać jagody jeżeli akurat mamy pod ręką, i zalać galaretką przeznaczoną na wierzch sernika.
  • 4. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować