Trufle z białej czekolady

5 (145 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne i efektownie się prezentują

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 łyżek mleka 3%
    Szczypta soli
    100 gram białej czekolady dobrej jakości
    1 łyżka cukru waniliowego domowego lub 16 gram gotowego
    100 gram zmielonych płatków migdałowych
    5 czubatych łyżek drobnych wiórek kokosowych białych
    100 gram zmielonych biszkoptów, ja to robię w młynku do mielenia kawy
    Białe wiórki kokosowe do panierki
    14 migdałów bez skórki, można je pominąć
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Trufle z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać ze szczyptą soli, rozpuscić w nim białą czekoladę, dodać cukier waniliowy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, zmielone biszkopty. Dokładnie wymieszać.
    Maczając ręce w wodzie formować kulki. Do srodka dać po 1 migdale, można pominąć.
    Otaczać w kokosie i układać na tacy oprószonej kokosem. Schłodzić.
    Ja zmroziłam, jak stwardniały przełożyłam do torebki foliowej i zamroziłam na inny czas.
    Z tej porcji masy wyszło 14 trufli.

Porady

W wersji dla dorosłych można dodać likier pasujący do białej czekolady np kokosowy czy amaretto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować