Truflowo - kokosowy mus ze zsiadłego mleka z karmelizowaną gruszką i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, umieścić w niewielkim, walcowatym naczyniu, dokładnie ugnieść. Schować do lodówki.
Mleko podzielić na dwie części, każdą umieścić w małym rondelku. Do jednej dodać trufle pokrojone w mniejsze kawałki i śmietanę, a do drugiej mleczko kokosowe i cukier (3 łyżki). Oba rondelki postawić na ogniu i podgrzewać. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać po połowie do ciepłej masy truflowej i kokosowej.
Do naczynia ze spodem najpierw wlać warstwę truflową, schować do zamrażalnika do zsiądnięcia, a następnie kokosową - tym razem schować do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
Gruszkę i śliwkę umyć. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki, śliwkę wypestkować. W małym garnuszku przygotować karmel z 3 łyżek cukru - rozpuszczać go aż będzie złocisty. Włożyć do niego owoce, obtoczyć i wyjąć na papier do pieczenia. Lekko ostudzić i ułożyć na deserze.
Komentarze