Treściwa zupa koperkowa z pulpetami

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chciałam zrobić pulpety w sosie koperkowym ale w ostatnim momencie zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę koperkową z pulpecikami, a że makaron był drobny to zalałam mniejszą ilością zupy i wyszło idealne połączenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 500 g łopatki
    - 250 g makaronu
    - pęczek koperku
    - 100 ml śmietany
    - jajko
    - łyżka natki pietruszki
    - bułka tarta
    - ząbek czosnku
    - olej
    - bulion
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Treściwa zupa koperkowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do pulpetów 1. Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek.
  • Smażenie pulpetów 2. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron.
  • Pulpety w bulionie 3. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem tak by wszystkie pulpety były zakryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, dusimy jeszcze ok. 10-15 minut.
  • Treściwa zupa koperkowa z pulpetami 4. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania, po odcedzeniu przekładamy do talerzy i zalewamy zupą wraz z pulpetami.

Porady

Makaron można zalać większą ilością zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować