Tradycyjne zrazy z boczkiem, cebulą i ogórkiem

4.47 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Obiad, który daje nam smaczne mięsko oraz sosik. Przygotowywania zrazów nauczyłam się od mojej mamy. Często gościły na naszym stole w niedzielę. Teraz sama je przygotowuję w podobny sposób.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,7 kg karkówki
    Musztarda sarepska
    Sól
    Pieprz
    Majeranek
    2 cebule
    30 dag boczku wędzonego
    5 ogórków kiszonych
    Mąka pszenna do obtoczenia
    Olej do smażenia
    2 Liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżki mąki (do sosu)
    Woda
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Tradycyjne zrazy z boczkiem, cebulą i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Delikatnie rozbijamy. Przygotowane plastry smarujemy musztardą sarepską, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę kroimy na pół a następnie w pół księżyce. Boczek i ogórki kroimy w paski (ok. 4 cm). Pokrojoną cebulę, boczek i ogórki układamy na każdym plastrze mięsa. Boki mięsa składamy do środka, a następnie każdy plaster zwijamy w rulonik. W razie potrzeby spinamy wykałaczkami.
    Rozgrzewamy olej na patelni. Każdego zraza obtaczamy w mące i smażymy do zarumienienia. W osobnym garnku gotujemy ok. 400 ml wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Przekładamy obsmażone zrazy i gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Gdy wyparuje woda to podlewamy. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
    Zrazy wyjmujemy na talerz, natomiast do wywaru dodajemy 2 łyżki mąki rozmieszane w 100 ml zimnej wody. Gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować