Tradycyjne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zrobić rozczyn: drożdże połączyć z 2 łyżkami mąki,1łyżką cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Zostawić do podrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę i ciepłe mleko z rozpuszczonym smalcem i margaryną. Jajka z żółtkami utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogiel mogiel i dodać do mąki. Wlać rozczyn i szczypte soli. Wyrabiać drewnianą łyżką aż zacznie odchodzić od miski. Pozostawić do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto przelożyć na stolonice lekko rozwałkować i wykrawać szklanką kulki
Każdą kulke spłaszczyć w dłoni i nakladać marmoladę po czym zlepić brzegi i formować pączki
Ukladać na czystą ściereczkę i przykryć do ponownego podrośnięcia
W dużym rądlu rozgrzać 3 litry oleju lub smalcu dolać dwa kieliszki spirytusy i smażyć pączki na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron.
Porady
PĄCZKI MOŻNA LUKROWAĆ PUDROWAĆ MACZAĆ W CZEKOLADZIE ...
Komentarze