Tradycyjna drożdżówka z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać. Resztę cukru utrzeć z żółtkami i dolać do przesianej wcześniej mąki, dodać rozczyn drożdżowy oraz stopione i przestudzone masło. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2.Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto wierzch posmarować białkiem jajka i ułożyć połówki śliwek.
3.Ciasto po ponownym wyrośnięciu już nadaje się do pieczenia ja jednak swoje posypałam kruszonką która została mi z wcześniejszego dnia więc nie podaję na nią przepisu.
4.Piec około 30 min w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze