Tradycyjna drożdżówka z węgierkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tradycyjne i zwykłe ciasto które zawsze i wszystkim smakuje.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 0.5 kilograma
    - masło: 10 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - żółtka: 4 sztuki
    DODATKOWO::
    - śliwki węgierki: 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjna drożdżówka z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać. Resztę cukru utrzeć z żółtkami i dolać do przesianej wcześniej mąki, dodać rozczyn drożdżowy oraz stopione i przestudzone masło. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • tradycyjna drożdżówka z węgierkami 2. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto wierzch posmarować białkiem jajka i ułożyć połówki śliwek.
  • 3. Ciasto po ponownym wyrośnięciu już nadaje się do pieczenia ja jednak swoje posypałam kruszonką która została mi z wcześniejszego dnia więc nie podaję na nią przepisu.
  • tradycyjna drozdżówka z węgierkami 4. Piec około 30 min w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować