Tradycyjna babka drożdżowa z akcentem waniliowym i pomarańczowym

4.51 (194 ocen)

  • 3 godz.

Babka jest szczególna, ciasto wyjątkowo puszyste i lekko wilgotne. Nie jest trudna w wykonaniu , wymaga tylko czasu i "serca"Może warto zrobić ją przy okazji tych Świąt Wielkanocnych ?

  • 3 godz.

Składniki:

  • 5 żółtek
    2/3 szklanki cukru
    45 dag mąki
    1 szklanka mleka
    5 dag świeżych drożdży + łyżeczka cukru
    laska wanilii
    ½ kostki stopionego masła (chłodne)
    100ml czystej wódki lub czystego rumu
    lukier
    ½ łyżeczki skórki tartej skórki ze świeżej
    pomarańczy
    kandyzowana skórka pomarańczowa

    wysoka forma na babkę o średnicy ca 25 cm
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Babka drożdżowa Desery

Tradycyjna babka drożdżowa z akcentem waniliowym i pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozkrój skórkę z wanilii wyciągając nożem nasionka
    2. W garnuszku podgrzej mocno mleko z laską wanilii oraz wyłuskanymi nasionami
    3. Mleko przestudź, aby było lekko ciepłe, wyjmij laskę wanilii
    4. Przygotuj rozczyn: podgrzej miskę, w której przygotujesz rozczyn, wlej mleko z rozpuszczonymi drożdżami, dodaj łyżeczkę cukru, dosyp część przesianej mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.
    5. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
    6. Żółtka utrzyj z cukrem do białości
    7. Wlej przygotowany kogel-mogel do miski z wyrośniętym rozczynem
    8. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach dosypując przesiewaną mąkę
    9. Ciasto wyrabiaj do momentu odstawania od mieszadła i uzyskania połyskującej powierzchni
    ( kilkanaście minut )
    10. Pod koniec wyrabiania wlej do ciasta stopione masło i jeszcze wyrabiaj
    11. Następnie, nie przerywając wyrabiania dodaj powoli alkohol
    12. Wyrobione ciasto bardzo delikatnie przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem
    13. Ciasto powinno zajmować nieco ponad połowę formy
    14. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość)
    15. Wyrośnięte ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C i pozostaw w piecu przez 30 minut
    ( ciasto po upieczeniu powinno mieć kolor lekko złoty).
    16. Po wyjęciu z pieca przykryj babkę w formie ściereczką i pozostaw do wystudzenia
    17. Przygotuj niezbyt gęsty lukier, dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną
    18. Wystudzoną babkę polukruj przygotowanym lukrem ze skórką pomarańczową

Porady

Aby ciasto dobrze się udało ,w czasie przygotowania ciasta w kuchni powinna być stała temperatura i raczej ciepło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum Skórka pomarańczowa Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować