Tradycyjny pasztet z żurawiną

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjny świąteczny pasztet, ma bardzo delikatny smak. W moim rodzinnym domu pasztet pieczony jest od lat, a że ja uwielbiam połączenie mięsa ze słodką nutą, zmodyfikowałam przepis po swojemu dodając żurawinę :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg podgardla
    250 g wątróbki drobiowej
    250 g łopatki wieprzowej
    100 g żurawiny suszonej
    3 jajka
    2 łyżeczki wegety
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    pieprz do smaku
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Tradycyjny pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (żeby zmieściło się bez problemu do maszynki do mielenia). Podsmażamy z każdej strony i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy na bardzo małym ogniu, aż zmięknie. Studzimy.
  • 2. Ugotowane mięsko odcedzamy i DWA razy mielimy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy 3 jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy (najlepiej robotem kuchennym), przekładamy do formy keksowej i pieczemy przez ok 1 h w 180*C. Studzimy i dopiero kroimy. SMACZNEGO :)

Porady

do pasztetu można dodać dowolne owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować