Mój wujek piekarz dał mi ten przepis kilka lat temu. Chleb ma wyjątkowe walory smakowe.Wspaniale się kroi,nadaje się na wielkanocne śniadanie i inne ważne uroczystości.
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
- mąka pszenna typ 650: 1 kilogram
- drożdże w kostce: 50 gramów
- jajka (jeżeli małe to 2 jajka): 1 sztuka
- sól (płaskie): 2 łyżeczki
- kefir: 600 mililitrów
- cukier: 1 łyżka
- margaryna do natłuszczenia formy: 1 łyżka
- woda ciepła (do rozczynu): 2 łyżki
Tradycyjny chleb z mąki pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn:do miski wrzucić drożdże i cukier oraz odrobinę ciepłej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
2.Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki dodać rozczyn,jajko,kefir,sól.Składniki wymieszać,wyrobić na elsatyczne ciasto. Do tego ciasta można też dodać przeróżne zioła,czosnek, oliwki itp.Odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut,powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej.Rączką drewnianej łyżki wykonać 5 wgłębień,posypać lekko przesianą mąką.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Pozostawić jeszcze 5 minut w ciepłym,ale już wyłączonym piekarniku.
Komentarze