Makowe ciasta to jedne z moich ulubionych i zawsze miałam ochotę zjeść makowiec własnej roboty , świeży i z dużą ilością maku . Domowy zdecydowanie najlepszy
60 min
Składniki:
ciasto: szklanka ciepłej wody, 35 g drożdży, 450 g mąki, 3 jajka, 2 łyżki cukru, 7 łyżek roztopionego masła
masa makowa:500 g maku, 50 g roztopionego masła, 3 łyżki miodu, kilka kropel aromatu waniliowego, jajko, pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
lukier i wiórki kokosowe do dekoracji
Tradycyjny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: drożdże i łyżeczkę cukru zalać ciepła woda, wymieszać i dosypać łyżkę mąki- odstawić do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, jajka i masło- zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.MASA MAKOWA: mak zalać wrzątkiem. Na drugi dzień osączyć i zmielić przez maszynkę. Dodać miód, masło, aromat, posiekane orzechy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 i rozwałkować z każdej części prostokąty. Każdy wysmarować masą makową (czym grubsza warstwa tym lepiej) Zwijać w rulony. Formę keksową wysmarować tłuszczem, makowce owinąć w papier do pieczenia i włozyc jeden rulon do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 50 min.
Komentarze