Tradycyjny makowiec

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Makowe ciasta to jedne z moich ulubionych i zawsze miałam ochotę zjeść makowiec własnej roboty , świeży i z dużą ilością maku . Domowy zdecydowanie najlepszy

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto: szklanka ciepłej wody, 35 g drożdży, 450 g mąki, 3 jajka, 2 łyżki cukru, 7 łyżek roztopionego masła
    masa makowa:500 g maku, 50 g roztopionego masła, 3 łyżki miodu, kilka kropel aromatu waniliowego, jajko, pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
    lukier i wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: drożdże i łyżeczkę cukru zalać ciepła woda, wymieszać i dosypać łyżkę mąki- odstawić do wyrośnięcia.
    Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, jajka i masło- zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. MASA MAKOWA: mak zalać wrzątkiem. Na drugi dzień osączyć i zmielić przez maszynkę. Dodać miód, masło, aromat, posiekane orzechy i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 i rozwałkować z każdej części prostokąty. Każdy wysmarować masą makową (czym grubsza warstwa tym lepiej) Zwijać w rulony. Formę keksową wysmarować tłuszczem, makowce owinąć w papier do pieczenia i włozyc jeden rulon do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować