Tarta orzechowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Jest to idealny sposób na podwieczorek. Moim zdaniem najlepsza z tart.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • na ciasto kruche: 200g mąki pszennej, 50g masła, 75ml wody letniej, 2 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, Masa orzechowa: 100g drobno posiekanych orzechów włoskich, 50 g masła, 2 jajka 5 łyżek miodu, 100g śmietany 30%, kilka połówek orzechów do dekoracji

Tarta orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do mąki cukru i proszku dadajemy wodę oraz rozpuszczone masło, zagniatamy ciasto i odtawiamy na 30 minut do lodówki, Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy z blaszce do tart, dziurkujemy widelcem zapiekamy 10 -12 min w temperaturze 180stopni. Masa: jajka miód i maslo ucieramy na puszysta masę, dodajemy orzechy i smietanke, wylewamy na podpieczony spód, pieczemy 20 min w temparaturze 180stopni, ( po 10 min pieczenia na ciasto wykładamy połowki orzechów do dekoracji)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy