Trójkąty z ricotty z serem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z masła, mąki i ricotty wyrobić elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i wsadzić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie: ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawać kwadraty o boku 10 cm. Boki kwadratu posmarować roztrzepanym jajkiem i składać w trójkąty. Dobrze docisnąć ciasto na bokach. Na każdy kwadrat nakładać ser i gruszkę.
Przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Trójkąty posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Komentarze