Trójkąty z ciasta francuskiego

4.49 (196 ocen)

  • 60 min

Zazwyczaj przyrządzam je dla gości i każdy kto spróbuje prosi mnie o przepis :)

  • 60 min

Składniki:

  • - opakowanie ciasta francuskiego (osobiście wolę w plastrach)
    - opakowanie sera feta ok.100-120g
    - 10 dag rukoli lub szpinaku (do wyboru)
    - 20 dag szynki
    - cebula
    - ząbek czosnku
    - 2 żółtka
    - 1/2 białka
    - łyżka masła
    - suszona bazylia
    - pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Trójkąty z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać przebraną i porwaną na małe kawałki rukolę oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poddusić, dodać szynkę pokrojoną w małe paseczki oraz pokruszony ser feta. Farsz doprawić pieprzem i zostawić do ostygnięcia.
  • przygotowanie 2. Z ciasta francuskiego przygotować kwadraty ok 8 cm x 8 cm (lekko ciasto rozwałkować). Na środek każdego kwadratu nałożyć farsz
  • przygotowanie c.d. 3. W miseczce wymieszać 1 żółtko z białkiem, posmarować nim krawędzie kwadratów i złożyć je na pół po przekątnej tworząc w ten sposób trójkąty. Sklejać za pomocą widelca dociskając.
  • przygotowanie c.d. 4. Przygotowane trójkąty posmarować drugim rozkłóconym żółtkiem oraz posypać suszona bazylią. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 200C lub (nie termoobieg !) około 20 min.
  • gotowe trójkąty :) 5. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować