W wykonanie tego tortu włożyłam wiele serca - gdyż piekłam go na urodziny mojego Wyjątkowego Taty. Tata był pod ogromnym wrażeniem - aż zaniemówił. Był zachwycony wyglądem tortu jak i smakiem - gdyż uwielbia sernik i białą czekoladę
Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
3/4 szkl cukru
1 i 3/4 szkl mąki
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 k sera sernikowego w wiaderku
300 g białej czekolady
6 łyżeczek żelatyny
100 g masła
1/2 szkl cukru
Dekoracja
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
3 szt kiwi
400 g truskawek
100 g płatków migdałowych
Torcik sernikowy z czekoladą i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
2.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Piec 40 min w 180 stopniach
3.Masa:
Masło zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając dodać ser.
Żelatynę zalać zimną wodą -tak by zakryć żelatynę. Wymieszać odstawić do spulchnienia. Szklankę z żelatyną włożyć do garnka z gorącą wodą i rozpuścić.
4.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać Do masy serowej wraz z rozpuszczoną żelatyną. Dobrze zmiksować.
5.Biszkopt przekroić na 3 części.
I wyłożyć: biszkopt, 1/2 masy, biszkopt , 1/2 masy, biszkopt. Odstawić na 12 h do lodówki do stężenia
7.Kiwi i truskawki umyć osuszyć. Kiwi obrać pokroić w cienkie plasterki.
Z truskawek wyciąć szypułki.
Truskawki również pokroić w cienkie plasterki.
Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni
8.Boki tortu wysmarować bitą śmietaną, górę tortu posmarować cienko bitą śmietaną.
Na boki tortu poprzyklejać płatki migdałowe.
Na górze układamy kiwi a następnie truskawki.
Odstawić do lodówki na godzinę
Komentarze