1.Ciasto: białka ubijamy,
wsypując cukier. Mieszamy
z żółtkami i przesianymi mąkami
z proszkiem. Przekładamy
do blachy (33x36 cm).
Pieczemy ok. 25 minut
w 180 °C. Studzimy.
2.Masa budyniowa: budyń
i mąkę mieszamy w szklance
mleka. Drugą szklankę
mleka zagotowujemy z cukrem.
Wlewamy budyń,
chwilę gotujemy i studzimy.
Masło miksujemy, porcjami
dodajemy budyń.
3.Masa jabłkowa: jabłka
obieramy, ścieramy na tarce
o dużych oczkach i odciskamy
sok. Galaretki rozpuszczamy
w litrze wrzątku. Gdy
zaczną tężeć, dodajemy jabłka
i mieszamy.
4.Na patelni roztapiamy masło.
Wsypujemy cukier i wiórki
i, mieszając, rumienimy na
małym ogniu. Studzimy.
5.Na cieście rozsmarowujemy
1/2 masy budyniowej,
wykładamy jabłkową, a gdy
stężeje, resztę budyniowej.
Posypujemy wiórkami.
Komentarze