Trochę słodsza apple pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę kroimy plasterki. Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cukier, sól , cynamon, kardamon oraz wyciśnięty przez wyciskarkę do czosnku imbir. (Imbir można też bardzo drobno posiekać.) Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy minimum godzinę, aby owoce puściły sok.
2.Masło siekamy na kawałki łączymy z mąką, cukrem i solą. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na równe połowy. Zawijamy w folie i odkładamy na około godzinę do lodówki.
3.Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy aby uzyskać dwa okręgi pasujące do formy. Okrąg na wierzchnią warstwę powinien być nieco większy. Formę wyklejamy ciastem. Ciasto powinno wystawać z formy, aby później skleić je z warstwą wierzchnią. Nakładamy nadzienie z jabłek oraz nakładamy okrąg ciasta na wierzch. Ciasto ze spodu i z wierzchu łączymy ze sobą na brzegach. Środek wierzchniej warstwy ciasta delikatnie nacinamy.
4.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 45 minut. Po około 20 minutach wyciągamy ciasto i zabezpieczamy krawędzie folią aluminiową, aby nam się nie spaliły. Pieczemy dalej. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze