Troć w soli

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tę rybę podaję z sosem żurawinowym

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • RYBA:
    - troć: 1 kilogram
    - sól: 1.25 kilograma
    - białka: 3 sztuki
    SOS:
    - ogórek świeży (mały): 1 sztuka
    - jasny ocet balsamiczny: 50 mililitrów
    - cukier żelujący (2:1 - 2 łyżki cukru na 1 łyżkę wody): 40 gramów
    - suszona żurawina amerykańska: 100 gramów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - limonka: 1 sztuka
    - kolendra: 0.5 pęczka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Troć w soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z białkiem. Blaszaną formę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać połową soli i ułożyć na niej troć. Pozostałą solą posypać rybę i docisnąć. Rybę piec przez ok. 30 minut w temperaturze 220ºC.
  • 2. Ogórka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Limonkę obrać ze skórki, wycisnąć sok. Listki kolendry opłukać i drobno posiekać, żurawinę pokroić. Ocet gotować przez 3 minuty z cukrem żelującym. Dodać ogórka, skórkę i sok z limonki oraz żurawinę i gotować przez 2-3 minuty na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i oliwę z oliwek. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Z ryby usunąć skorupę z soli. Następnie troć wyfiletować, ułożyć na półmisku i polać sosem.
    Podawać z chrupiącą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować