Polecam na przyjęcia, tort robi ogromne wrażenie na gościach
2 godz.
Składniki:
składniki:
24 kawałki chleba tostowego plus połówki 12szt
Majonez,śmietana, keczup,szczypiorek,ogórek pomidor do ozdoby wierzchu
PASTA Z KURCZAKA
trzy udka
Przyprawa gyros, sól
Olej do smażenia, cebula zeszklona na oleju.
PASTA TWAROGOWA ZE SMAŻONYMI POMIDORAMI
2 pomidory, twaróg u mnie półtłusty
Oliwa, sól, pieprz kolorowy, papryka u mnie słodka, czosnek
Łyżka majonezu
PASTA JAJECZNA Z POREM I OGÓRKIEM
3 jajka ugotowane na twardo
1/3 pora- jasna część
2 kiszone ogórki
3-4 łyżki majonezu
Pieprz świeżo zmielony, sól, tymianek
Totr kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki kurczaka posypałam solą i przyprawą , podsmażyłam na oleju i poddusiłam do miękkości. Obrałam mięso i zmiksowałam, dodałam zeszkloną cebulę ketchup i majonez by pasta nie była sucha.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Pokroiłam i podsmażyłam na oliwie z przyprawami, rozgniotłam widelcem. Wystudziłam, dodałam do rozgniecionego twarogu, wymieszałam z łyżką majonezu.
Pora pokroiłam wzdłuż na kilka części i posiekałam drobno, nasoliłam na 15 minut, żeby zmiękł. Dodałam starte na grubej tarce kiszone ogórki i posiekane drobno jajka na twardo, Wymieszałam z majonezem , doprawiłam pieprzem z młynka i tymiankiem, pasty już nie solę bo posoliłam pora.
Na dużym płaskim talerzu ułożyłam obok 6 kawałków chleba plus połówki by był tort na całym talerzu. Posmarowałam pastą z kurczaka, docisnęłam kolejnymi kawałkami i na to dałam pastę jajeczną. Kolejne kawałki posmarowałam pastą twarogową i przykryłam chlebem. Na wierzchu i z boków posmarowałam majonezem zmieszanym ze śmietaną, obłożyłam szczypiorkiem. Ułożyłam do dekoracji plasterki pomidora i ogórka oraz udekorowałam keczupem.
Tort przegryzł się przez noc w lodówce. Pasty pasowały do siebie.
Warte polecenia, pyszny tort i robi wrażenie na gościach, choć nie ukrywam trochę czasu zajmuje przygotowanie.
Komentarze