Torciki bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bezy:
Zółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy szklankę cukru. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 145 stopni. Na blasze z białka formujemy niewielkie okręgi. Pieczemy w temp. 145 stopni przez godzinę, po czym zmniejszamy do 100 stopni i trzymamy jeszcze ok. 15 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 10 minut.
2.Dodatki:
Bitą śmietanę robimy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy ubijemy przesiewamy do niej łyżkę kakao i mieszamy.
Polewa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej tzn. czekoladę łamiemy i umieszczamy w miseczce i zasypujemy cynamonem. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Miskę z czekoladą wstawiamy do garnka i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Po roztopieniu dodajemy do czekolady kieliszek gorącej wody i mieszamy.
3.Wykończenie:
Bezę stawiamy na talerzu. Nanosimy na nią bitą śmietanę. Później polewamy naszą czekoladą. Na końcu symboliczny kawałek mandarynki.
Całość prezentuje się idealnie. Wizualnie i gastronomicznie jest cudownie.
Komentarze