Torcik z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie żółtka i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Gotowe ciasto piec w tortownicy ( u mnie 24 cm. ) w tem. 180*C do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części.
2.Masa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę dodawać do ubitej śmietany, ciągle ucierając.
3.Przełożenie:
Za pomocą dwóch wykałaczek i kawałka sznurka odznaczyć okręgi na dwóch blatach tortu.
4.Za pomocą foremki w kształcie serduszka wyciąć w dolnym blacie (po wyznaczonym wykałaczkami okręgu) rowek. To będzie dół serduszka.
5.Z górnym blatem robimy podobnie, tylko odwrotną stroną foremki (okruszki możemy zostawić do obłożenia boków tortu).
6.Mają wyglądać mniej więcej tak.
7.Środek i brzeg smarujemy powidłami.
8.W wyżłobione miejsca dajemy masę i gdy lekko stężeje składamy ze sobą oba blaty.
9.Całość smarujemy kremem czekoladowym i dekorujemy według gustu.
Porady
Z tego przepisu można również upiec ciasto na zwykłą blachę http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/murzynkowy-piernik-z-ptasim-mleczkiem
Komentarze