Torcik z racuchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać .Drożdże z 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki rozmieszać w 1/2 szklance mleka . Zostawić na kilka minut by podrosły . potem dodajemy drożdże do mąki , dodajemy utarte jajka z cukrem oraz resztę mleka sól oraz roztopiony tłuszcz . następnie dobrze wyrabiamy ciasto aż ukarzą się pęcherzyki . Zostawiamy ciasto na około 10 minut do wyrośnięcia.
2.Następnie dajemy na rozgrzaną patelnię ciasto dowolnej wielkości i smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia się z obu stron.
3.Następnie po usmażeniu racuchów przekładamy raz dżemem wiśniowym raz dżemem z dyni .
4.Wierzch Torcika posypujemy cukrem pudrem . Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na 1 godziny przed podaniem.
Komentarze