Torcik z owocowym biszkoptem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słowo tort oznacza jakieś cukiernicze dzieło sztuki. Mój taki oczywiście nie jest. Biszkopty zwyczajnie przełożone masą. Ponoć był smaczny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Biszkopt ciemny

    mąka 1,5 szkl
    kakao 3 łyżki z czubkiem
    jajka 6 szt
    cukier 1 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    woda 2-3 łyżki

    Biszkopt z wiśniami

    mąka 1 szkl
    jajka 4 szt duże
    cukier 1/2 szkl
    wiśnie bez pestek ok 1 słoik (0,33l)
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
    woda 2 łyżki

    Masa śmietankowo serowa

    śmietana "Śnieżka" 2 op
    mleko 1,5 szkl
    ser na serniki 1/2 wiadereczka (1kg)
    galaretki dowolne 2 szt
    żelatyna 2 łyżeczki

    Dodatkowo

    brzoskwini w syropie 1 puszka
    masa kajmakowa czekoladowa 1 puszka
    poncz
    biszkopty

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Torcik z owocowym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych w przepisie składników pieczemy biszkopt ciemny. Ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Wiśnie przekładamy na sito by osączyły się z soku. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka,cukier, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy łyżką.

    Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej tortownicy w jakiej się piekł ciemny biszkopt i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.

    Ciasto studzimy i smarujemy z jednej strony masą czekoladową.

    Brzoskwinie osączamy z syropu. Galaretki i żelatynę rozprowadzamy w ok 1 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.

    Śnieżkę dodajemy do mleka i ubijamy, dodajemy ser i galaretki. Razem ubijamy do połączenia składników. Jedną część ciemnego biszkoptu nasączamy i wykładamy na niego trochę mniej niż połowę masy serowej.

    Na masie układamy przekrojone brzoskwinie. Przykrywamy biszkoptem z wiśniami kładąc smarowaną stroną na masę serową. Lekko dociskamy.

    Położony biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy masą czekoladową. Wykładamy masę serową troszkę zostawiając. Kładziemy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy ciemnym biszkoptem.

    Biszkopt nasączmy i zasmarowujemy pozostałą masą serową.

    Schładzamy i dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Sery Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować