Torcik z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pomysł na to ciasto wzięłam z gazety. Przepis jest za to całkowicie inny. Specjalnie pod gust mojego syna Darusia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki
    - 1 łyżeczki proszku do pieczenia
    Galaretka:
    - 2 różowe galaretki
    - 700ml wody
    Bita śmietana:
    - 2 kubki śmietany 30% (330ml)
    - cukier puder do smaku
    - 1 tabliczka białej czekolady
    - 3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    - 6 kostek czekolady mlecznej
    - 3 kostki czekolady białej
    - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
    - 1/2szklanki soku z puszki brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Biszkopty Galaretki

Torcik z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i miksujemy. Wlewamy żółtka. Miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 30minut w 180stpniach.
  • Przygotowanie 2. Galaretka: Galaretki zalewamy gotującą się wodą. Mieszamy i wlewamy do miski o mniejszej średnicy niż tortownica. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Galaretka na biszkopcie 3. Bita śmietana: Żelatynę dajemy do szklanki. Dodajemy 50m zimnej wody. Mieszamy, aż powstanie tzw. klucha. Następnie zalewamy ją gorącą wodą do 1/2 wysokości szklanki. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki. Dajemy do garnka i polewamy 5 łyżkami śmietany. Rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Zostawiamy do przestygnięcia.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder według gustu. Miksując wlewamy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
  • Ciasto w tortownicy 4. Ułożenie: Biszkopt( skropiony sokiem z brzoskwiń), galaretka, bita śmietana. Posypujemy tartą czekoladą.

Porady

Do czasu przygotowania należy doliczyć tężenie galaretki. Wyjmowanie galaretki: trzymamy miskę w gorącej wodzie przez chwilę. Galaretka powinna łatwo odchodzić od miski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować