Przepyszny torcik z musem z gorzkiej czekolady oraz musem z białej czekolady. Obłędny.
3 godz.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
3 jajka
3 kopiate łyżki cukru (ok. pół szklanki)
3 łyżki mąki pszennej (ok. pół szklanki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus z białej czekolady:
100 g białej czekolady
300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
40 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Mus z ciemnej czekolady:
200 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
3 jajka (białka i żółtka osobno)
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Torcik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy ok 24 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni, ok 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
2.Mus z białej czekolady:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min.Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i podgrzewamy mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy pozostałą kremówkę, a w innym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę łączymy delikatnie z bitą śmietaną, a następnie z pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus wyjdzie za rzadki najlepiej schłodzić go w lodówce ok 1 godzinę aż troszkę stężeje, tak aby można było łatwo rozprowadzić go na biszkopcie). Mus wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą. Schładzamy w lodówce ok 2 godziny aż stężeje.
3.Mus z ciemnej czekolady:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i mieszamy podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno oraz pozostałą kremówkę. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy. Masę łączymy z ubitą kremówką oraz pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus jest zbyt rzadki, najlepiej schłodzić go ok 1 godzinę w lodówce). Mus wykładamy na drugą część biszkoptu, posypujemy startą czekoladą. Torcik schładzamy najlepiej całą noc aż całkowicie stężeje.
Komentarze