Torcik z musem czekoladowym

4.5 (185 ocen)

  • 3 godz.

Przepyszny torcik z musem z gorzkiej czekolady oraz musem z białej czekolady. Obłędny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:

    3 jajka
    3 kopiate łyżki cukru (ok. pół szklanki)
    3 łyżki mąki pszennej (ok. pół szklanki)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus z białej czekolady:

    100 g białej czekolady
    300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
    3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
    40 g cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    50 ml wody

    Mus z ciemnej czekolady:

    200 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
    300 ml śmietanki kremówki 30- 36%
    3 jajka (białka i żółtka osobno)
    60 g cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżeczki żelatyny
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy ok 24 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni, ok 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
  • 2. Mus z białej czekolady:
    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min.Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i podgrzewamy mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy pozostałą kremówkę, a w innym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę łączymy delikatnie z bitą śmietaną, a następnie z pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus wyjdzie za rzadki najlepiej schłodzić go w lodówce ok 1 godzinę aż troszkę stężeje, tak aby można było łatwo rozprowadzić go na biszkopcie). Mus wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą. Schładzamy w lodówce ok 2 godziny aż stężeje.
  • 3. Mus z ciemnej czekolady:
    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 min. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i dolewamy 100 ml kremówki. Podgrzewamy często mieszając, tak długo aż czekolada dokładnie się rozpuści i studzimy. Do żelatyny dolewamy 50 ml wody i mieszamy podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno oraz pozostałą kremówkę. Do żółtek dodajemy śmietankę z czekoladą, przestudzoną żelatynę, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy. Masę łączymy z ubitą kremówką oraz pianą z białek, bardzo delikatnie mieszając łyżką (jeśli mus jest zbyt rzadki, najlepiej schłodzić go ok 1 godzinę w lodówce). Mus wykładamy na drugą część biszkoptu, posypujemy startą czekoladą. Torcik schładzamy najlepiej całą noc aż całkowicie stężeje.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować