Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego

4.46 (203 ocen)

  • 60 min

Po prostu rozpływa się w ustach. Każdemu będzie smakować.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    1,5 łyżki kakao
    Masa homo:
    500g serka homogenizowanego waniliowego
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    Mus truskawkowy:
    1/2 kg truskawek
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    Dodatkowo:
    150 ml śmietany 36%
    1/2 łyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.46 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Studzimy. Zimny serek homogenizowany miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Mus przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki truskawkowe. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 4. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować