Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto na każdą okazję. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    2/3 szklanki mąki,
    1,5 łyżki kakao,
    4 łyżki oleju,
    1/2 łyżki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżki octu,
    Masa ajerkoniakowa:
    250 ml mleka,
    1 budyń waniliowy,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    100 ml ajerkoniaku,
    1 kostka masła,
    Dodatkowo:
    2 kiści winogrona zielonego,
    1 duża brzoskwinia,
    2 opakowania galaretki zielonej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewamy 100 ml. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budyń. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na końcu do masy wlewamy ajerkoniak. Wszystko razem ucieramy. Masą przekładamy upieczony biszkopt.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Winogrona obieramy z kiści. Z brzoskwini usuwamy pestkę i kroimy w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układamy na wierzchu ciasta. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować