150 g herbatników (użyłam czekoladowych, ale mogą być inne)
100 g masła
150 g serka homogenizowanego waniliowego
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
300 g malin
listki melisy lub mięty do dekoracji
Torcik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę wymieszać w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała. Podgrzać w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Herbatniki zmielić w blenderze, dodać masło i utrzeć.
Masę przełożyć do tortownicy o śr. 18 cm, ugnieść łyżką by powstał dość zwarty spód.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietankę dodać do serka, delikatnie wymieszać. Połączyć ze schłodzoną żelatyną.
Połowę masy wyłożyć na spód z ciastek. Posypać garścią malin, wyłożyć pozostałą masę.
Na wierzchu deseru ułożyć pozostałe maliny, udekorować listkami ziół.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze