Torcik... to warstwy bezowo-migdałowe, krem budyniowo-śmietanowy, polewa czekoladowa i wspomniane wcześniej batoniki w ilości dowolnej ale jeżeli o nie chodzi to nigdy za dużo!
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
SKłADNIKI NA 3 BEZOWE WARSTWY O śREDNICY OKOłO 16 CM:
- białka: 4 sztuki
- cukier do wypieków: 150 gramów
- mielone migdały: 100 gramów
- mąka ziemniaczana: 1 łyżka
SKłADNIKI NA KREM BUDYNIOWO-śMIETANOWY::
- mleko: 1 szklanka
- laska wanilii: 0.5 sztuki
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- żółtko: 1 sztuka
- cukier: 2 łyżki
- ser ricotta: 4 łyżki
- śmietana kremówka: 100 mililitrów
SKłADNIKI NA POLEWę CZEKOLADOWą::
- czekolada mleczna: 100 gramów
- śmietana kremówka: 50 mililitrów
DODATKOWO::
- batony Daim (28g): 4 sztuki
Torcik z batonami daim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie warstw bezowych:
Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Migdały mieszamy z mąką i dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy.
Płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nich 3 koła o średnicy około 16 cm i nie przekraczając narysowanych linii wylewamy naszą masę bezową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy warstwy bezowe na złoty kolor tj. przez około 15 minut. Studzimy.
2.Przygotowanie kremu:
3/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i ziarnami z połowy laski wanilii. 1 łyżkę mąki, żółtko i pozostałe mleko mieszamy i dolewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy ogień i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Studzimy.
Budyń przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę razem z serem ricotta. Jeszcze raz przelewamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Masa ma mieć znowu konsystencję budyniu. Studzimy (najlepiej w lodówce - masa powinna być chłodna).
Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do chłodnej masy budyniowej. Delikatnie mieszamy, w razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem.
3.Przygotowanie polewy:
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do powstania gładkiej, jednolitej polewy. Studzimy.
4.Przygotowanie tortu:
Pierwszą warstwę bezową kładziemy na talerzu, smarujemy ją kremem i posypujemy pokruszonymi batonikami Daim. Kładziemy kolejną warstwą bezową, smarujemy ją kremem i znowu posypujemy batonikami. Na koniec ostatnia warstwa bezowa, którą polewamy masą czekoladową. Górę tortu sowicie posypujemy batonikami. Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy przez kilka godzin.
Komentarze