Torcik z truskawkami i domową masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT-jajka (w temp pokojowej) ubić z cukrem na biały puch. Do ubitych jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto biszkoptowe przelać do natłuszczonej tortownicy (26cm) i piec ok 20 min w temperaturze ok 180 stopni. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy się ładnie kroi. Wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół by powstały dwa krążki.
2.MASA-Do jednej szklanki mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Drugą szklankę mleka zagotowujemy w rondelu, gdy się zagotuje wlewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Co jakiś czas mieszamy żeby nie powstał kożuch. Gdy ostygnie miksujemy margarynę i stopniowo dodajemy budyń. Masę podzielić na 3 części.
3.Jeden krążek biszkopta nasączamy delikatnie herbatką lub wodą z cytryną. Wykładamy 1 część masy a na niej truskawki jedna przy drugiej. Na warstwę truskawek wykładamy 2 część masy i całość przykrywamy drugim krążkiem nasączonego biszkopta. Lekko docisnąć. Na wierzch ciasta wyłożyć 3 część masy a na niej połówki truskawek.
4.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzić. Gdy zacznie lekko tężeć, wyłożyć łyżką na wierzch ciasta. Ciasto schładzać w lodówce. Najlepiej całą noc.
Komentarze