Torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie wlać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy (u mnie forma na tartę 27cm). Piec w 180stopniach około 20-25minut. Przestudzić i przekroić wzdłuż.
2.Masa śmietanowa z mascarpone:
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzątku i przestudzić. Śmietanę schłodzić w lodówce lub zamrażarce (około 10minut). Ubić na sztywno. Przesiać cukier puder i wymieszać. Partiami dodawać serek mascarpone, a na koniec zimną, płynną żelatynę.
3.Truskawki umyć i pokroić na plasterki.
4.Ułożenie:
Biszkopt - masa śmietanowa z mascarpone - biszkopt - truskawki do dekoracji.
Ciasto schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!
Komentarze