Torcik wiśniowo-rumowy:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrami na puch, dodać mąki i proszek, miksować.Ciasto wylać na natłuszczoną formę - tortownicę, piec 30 min. w 170'C. Wystudzić.
Krem: Na parze ubić jaja z cukrem do konsystencji gęstej masy. Ostudzić. Rozwiercić margarynę i porcjami dodawać masę jajeczną oraz aromat. Schłodzić.
Wiśnie delikatnie smażyć w rondelku, podlać syropem, na koniec dodać aromat (lub kieliszek rumu). Ostudzić.
Biszkopt rozciąć na 2 placki. Nasączyć je powstałym z wiśni sokiem. Krem podzielić na porcje. Posmarować nim spodnią część ciasta, ułożyć połowę wiśni, przykryć drugim, udekorować kremem i owocami. Smacznego!
Komentarze