Torcik wiśniowo-rumowy:)

0 (0 ocen)

  • 35 min

..torcik lekki, szybki w produkcji :) i można upiększyć nim niedzielę, urodziny,ale i zwykłym dzień w rodzinnym gronie:)

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto: 7 jajek
    1 szkl mąki
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru
    2 łyżecz proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Krem: 1 kostka margaryny,
    3 jajka
    1 szkl cukru
    aromat rumowy
    3/4 kg wiśni (mrożone)
    1/2 szkl syropu wiśniowego

Torcik wiśniowo-rumowy:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrami na puch, dodać mąki i proszek, miksować.Ciasto wylać na natłuszczoną formę - tortownicę, piec 30 min. w 170'C. Wystudzić.
    Krem: Na parze ubić jaja z cukrem do konsystencji gęstej masy. Ostudzić. Rozwiercić margarynę i porcjami dodawać masę jajeczną oraz aromat. Schłodzić.
    Wiśnie delikatnie smażyć w rondelku, podlać syropem, na koniec dodać aromat (lub kieliszek rumu). Ostudzić.
    Biszkopt rozciąć na 2 placki. Nasączyć je powstałym z wiśni sokiem. Krem podzielić na porcje. Posmarować nim spodnią część ciasta, ułożyć połowę wiśni, przykryć drugim, udekorować kremem i owocami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy