Torcik wiśniowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach.

Składniki:

  • (forma o średnicy 28 cm)
    ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 - 3 łyżki kakao
    krem:
    3 jajka
    1/3 szklanki mleka
    3 łyżki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki kakao
    200 g masła
    1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)
    dodatkowo:
    400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie)
    100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja)
    250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie)
    2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik wiśniowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
    Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.

    Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze ciasto będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto jest upieczone.
    Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.
  • 2. krem:
    Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
    Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając by nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu, wystudzić.
    Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka), wystudzić.
    Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą, wystudzić.
    Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.

    Jedną część ciasta nasączyć połową niezbyt słodkiego soku wiśniowego wymieszanego z alkoholem (gdy sok jest za słodki rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą).
    Następnie posmarować połową konfitury wiśniowej.
    Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować nasączony i posmarowany konfiturą blat ciasta , przykryć drugim i nasączyć pozostałym sokiem, na wierzch równo rozsmarować konfiturę i na nią pozostały krem.
    Torcik udekorować kandyzowanymi wiśniami lub według swego uznania.
    Tort wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby zastygł.

Porady

Najlepszy jest na następny dzień, przed podaniem wyjąć z lodówki, aby krem się nieco ocieplił, gdyż mocno zastyga i nie ma odpowiedniej kremowej konsystencji..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować