Torcik węgierski

4.5 (200 ocen)

  • 10 godz.

Łasuchy będą zachwycone, ale w tej wersji tylko dla dorosłych...

  • 10 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki wrzątku
    2 łyżki kakao
    4 łyżki mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Masa:
    25 dkg masła
    2 czubate łyżki kakao
    6 jajek
    1,5 szkl cukru
    0,75 szkl. mleka
    4 łyżeczki żelatyny

    dodatkowo:
    0,5 l wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
    0,5 szkl wódki
    0,5 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wsypać do słoika, zalać wódką i odstawić na kilka godzin.
  • 2. Biszkopt: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 3 łyżki wrzątku. Wymieszać z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (śr. 28 cm) i piec w temp. 190 st. C ok. 25 minut.
  • 3. Masa: jajka z cukrem ubić na parze. Rozetrzeć masło i dodawać do niego małymi porcjami ,ciągle ucierając, masę jajeczną i kakao. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i jak wystygnie wymieszać z masą kakaową.
  • 4. Biszkopt pozostawić w tortownicy, nasączyć kompotem z wiśni z dodatkiem alkoholu, wysypać na niego wiśnie, wylać lekko tężejącą masę i posypać startą czekoladą.

Porady

Warzącym się kremem nie należy się przejmować, zmiksowanie go z żelatyną wszystko naprawi. Do nasączenia można wykorzystać posłodzony alkohol, w którym leżały wiśnie. Ciasto najlepsze następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować