Torcik waniliowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka, cukier, cukier wanilinowy, woda gorąca mikserem ubijać do spienienia około 5 minut na dużych obrotach
2.porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, na średnich obrotach miksować z 1 minutę, tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie smarowane, do formy wlać ciasto biszkoptowe
3.piekarnik nagrzany na 170 C, biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową
4.wg opisu na kremie waniliowym ubić krem z mlekiem zimnym na sztywno
5.do kremu włożyć margarynę miękką i na dużych obrotach połączyć składniki
6.nasączony blat posmarować dżemem aroniowo-czereśniowym, nałożyć 1/3 część kremu, akryć drugim nasączonym blatem
7.posmarować również dżemem, posmarować częścią kremu, szprycką nałożyć resztę kremu, posypać kawą rozpuszczalną instant
8.umyte, osuszone truskawki przekroić na połowę razem z szypułkami, poukładać na wierzchu torcika, schować do lodówki na kilka godzin
Komentarze