Torcik waniliowy z markizami

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Kakaowy biszkopt, rozpływający się w ustach krem waniliowy przełożony markizami z czekoladowym nadzieniem, a to wszystko zwieńczone kruchymi, waniliowymi ciasteczkami i czekoladowymi dekoracjami własnego wyrobu. Moja definicja raju na Ziemi. Zaskoczycie nim swoich gości i sami będziecie zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm:
    Biszkopt:
    - 1 jajko,
    - 3 kopiaste łyżki mąki tortowej,
    - łyżka mąki ziemniaczanej,
    - płaska łyżka kakao,
    - 3 łyżki cukru,
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa waniliowa:
    - 2 budynie waniliowe,
    - 0,5 l mleka,
    - 4 łyżki cukru,
    - 50 g masła,
    - 50 g margaryny,
    - łyżeczka esencji waniliowej.
    Ponadto:
    - 8 markiz z kremem czekoladowym,
    - 9 kruchych, waniliowych ciasteczek,
    - 50 g czekolady gorzkiej (najlepiej o zaw. 70 % kakao).
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Torcik waniliowy z markizami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (opcjonalnie smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką lub mielonymi orzechami). Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę (powinna być biała i gęsta).
    W misce mieszamy ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łopatką.
    Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy wierzch.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 15 minut, studzimy.
  • 2. Przygotowujemy masę waniliową: 1/2 szklanki mleka odkładamy, resztę zagotowujemy. Budynie rozrabiamy w odłożonym mleku (1/2 szklanki), dodajemy cukier i mieszamy na jednolity płyn. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń, studzimy (od czasu do czasu mieszamy, by zapobiec powstawaniu kożucha).
    Masło z margaryną przekładamy do miski i spieniamy piórami miksera. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po łyżce budyniu, miksujemy na gładką masę aż do momentu dodania całego budyniu. Pod koniec dodajemy esencję waniliową, dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.
  • 3. Z tortownicy, w której piekliśmy biszkopt usuwamy papier do pieczenia i ponownie wkładamy do niej upieczony biszkopt.
    Na biszkopt równomiernie wykładamy 1/2 masy, na masie waniliowej układamy markizy i wykładamy drugą część masy waniliowej. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy kruchymi ciasteczkami, wiórkami i "pazurami" z czekolady gorzkiej (z 20 g części czekolady robimy wióry, a z 30 g "pazury" czekoladowe). Wstawiamy do lodówki do stężenia i schłodzenia (minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc).

    Przygotowanie czekoladowych "pazurów":
    Z papieru do pieczenia lub pergaminu wycinamy kawałek o długości ok.8 cm i szerokości ok. 6 cm i składamy go wzdłuż na pół (wycinamy tyle kawałków ile chcemy mieć czekoladowych "pazurów"), a następnie wstawiamy go do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
    30 g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę lekko studzimy, a następnie jej porcję wylewamy na schłodzony kawałek papieru i szybko rozsmarowujemy zachowują po ok. 1 cm odstępu z każdego brzegu (należy pamiętać o tym, że warstwa czekolady nie może być zbyt gruba). Odkładamy na ok. 1 minutę, a następnie unosimy boki (tam gdzie nie ma czekolady) papieru do góry i spinamy je ze sobą (np. spinaczem), odkładamy na 2 minuty, a następnie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (ok. 12-15 minut). Zdecydowanym ruchem zdejmujemy papier.
    Gotowymi "pazurami" możemy udekorować nasz torcik, a także inne słodkości.
    Z 30 g gorzkiej czekolady wychodzi ok. 4-5 pazurów.

Porady

1) Możesz pominąć esencję waniliową. 2) Możesz poeksperymentować z torcikiem zmieniając warstwy, np. upiec jasny biszkopt, budyń waniliowy zastąpić czekoladowym, masę przełożyć markizami z nadzieniem waniliowym, a wierzch torcika udekorować białą czekoladą i kruchymi, kakaowymi ciasteczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować