Torcik rafaello

0 (0 ocen)

Pyszny torcik do kawy z kokosem

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka - 6 szt
    cukier - 6 łyżek
    mąka - 6 łyżek
    mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki
    ocet - 0,5 łyżeczki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    tłuszcz do formy
    MASA KOKOSOWA
    masło lub margaryna - 250 g
    wiórki kokosowe - 200 g
    cukier - 4 łyżki
    mąka ziemniaczana - 3 łyżki
    mąka pszenna - 4 łyżki
    cukier waniliowy - 3 opak
    mleko - 3 szkl
    żółtko - 1 szt
    PONCZ
    woda gotowana - 1,5 szkl
    sok z cytryny -1,5 łyżki
    herbata - 1 saszetka
    cukier - 1 łyżka
    spirytus -3 łyżki
    DEKORACJA
    8 kulek rafaello
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek.
  • Torcik rafaello 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  • 3. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać.
  • 4. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
  • Torcik rafaello 5. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut.
  • Torcik rafaello 6. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.
  • Torcik rafaello 7. MASA KOKOSOWA
    Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru, zagotować.
  • 8. W pozostałej szklance mleka, wymieszać obie mąki, cukier waniliowy i żółtko, wymiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy.
  • 9. Na samym końcu wsypać większą połowę wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać, ostudzić.
  • Torcik rafaello 10. Ostudzoną masę utrzeć z masłem.
  • 11. PONCZ
    Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać.
  • Torcik rafaello 12. Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać.
  • Torcik rafaello 13. Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową.
  • Torcik rafaello 14. Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, udekorować kulkami rafaello.
  • 15. Tort schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować