Torcik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
2.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
3.Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać.
4.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
5.Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut.
6.Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.
7. MASA KOKOSOWA
Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru, zagotować.
8.W pozostałej szklance mleka, wymieszać obie mąki, cukier waniliowy i żółtko, wymiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy.
9.Na samym końcu wsypać większą połowę wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać, ostudzić.
10.Ostudzoną masę utrzeć z masłem.
11.PONCZ
Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać.
12.Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać.
Komentarze