Torcik piernikowy z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Zagniatam z resztą składników na gładkie ciasto. Zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowuję krem. 1.5 szklanki mleka gotuję z cukrem waniliowym. W misce ubijam żółtka z cukrem i dolewam pozostałe pół szklanki mleka. Dodaje obie mąki i miksuję . Masę jajeczną wlewam na gotujące się mleko i gotuję budyń. Studzę.
Tortownicę o średnicy 22cm, wykładam papierem do pieczenia . Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blaszkę. Nakłuwam widelcem i piekę ok. 20 minut w 180st. Studzę.
Masło ucieram na puszysta masę, Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Miksuję. Dodaję wiórki kokosowe i mieszam. Masę wykładam na ciasto. Dekoruję i schładzam.
Komentarze