Torcik piernikowy z kokosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne połącznie piernikowego ciasta z kremem kokosowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    żółtko
    łyżka śmietany 18 %
    1/4 szklanki pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka przyprawy do piernika
    czubata łyżka kakao

    Krem kokosowy;
    2 żółtka
    200g masła roślinnego
    1/2 l mleka
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    szklanka wiórek kokosowych
    50 g karmelizowanych wiórek kokosowych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik piernikowy z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Zagniatam z resztą składników na gładkie ciasto. Zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.

    W tym czasie przygotowuję krem. 1.5 szklanki mleka gotuję z cukrem waniliowym. W misce ubijam żółtka z cukrem i dolewam pozostałe pół szklanki mleka. Dodaje obie mąki i miksuję . Masę jajeczną wlewam na gotujące się mleko i gotuję budyń. Studzę.

    Tortownicę o średnicy 22cm, wykładam papierem do pieczenia . Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blaszkę. Nakłuwam widelcem i piekę ok. 20 minut w 180st. Studzę.

    Masło ucieram na puszysta masę, Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Miksuję. Dodaję wiórki kokosowe i mieszam. Masę wykładam na ciasto. Dekoruję i schładzam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kokos Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować